Tuesday, February 15, 2011

Malaysia Semakin Berhantu

         Malaysia semakin berhantu? maksud gua... Malaysia sekarang penuh dengan filem-filem hantu. Culture in Malaysia is totaly different than others country because our people very extreme to watch Horor Film mix Humor. Western film always do mono genre Horor or humor but in Malaysia like do Horor mix Humor.
         Tapi kalo nak katakan just humor mempengaruhi sesebuah filem, tak juga contohnya Ngankung and Hantu Kak Limah Balik Rumah(HLKBR) gets collection 8.18million and 7.9million its so more big collection in history film in Malaysia. Tapi this year Khurafat also gets a lot collection about 7.83million and that film still open to show in cinema. Khurafat just Horor filem only. So i not sure la which one genre influence sesebuah filem itu.
         For me Khurafat memang banyak aksi yang mengejutkan then one thing.... the title of that film must be change to Hospital Tak Bayar Bil Elektrik sebab Hospital dalam filem Khurafat tu asyik bergelap je. Ada ke Hospital yang begitu save karen.
         Walaupun Ngangkung mengutip 8.18juta tapi for me there is not still bit HKLBR because production cost of HKLBR just 1.42 million than Ngangkung 1.82 Million. Begitu juga dengan jumlah pawagam iaitu HKLBR ditayangkan di 39 buah panggung berbanding dengan Ngangkung iaitu 59 Buah panggung. Cuba bayangkan jika HKLBR ditayangkan pada 59 panggung, of cofse HKLBR get more collection than Ngangkung.
         Carta below dicilok dari web Finas bagi membuktikan my fact is not lying:
        The evidence about why malaysia semakin berhantu? all of you can see the chart 2011 betapa banyaknya filem-felem hantu yang akan muncul. Masing-masing berebut to sponsor shoot cerita hantu story. 1+juta become profit 7 or 8 juta, siapa yang tak mahu.?
        Tapi penonton sekarang semakin bijak dan more intelektual, filem 'Damping Malam' contohnya, penonton sekali tengok sudah tahu ending. Penonton paling tidak suka cerita yang boleh baca jalan cerita dan hujungnya sebaik sahaja menonton dari pemulaanya. Its so boring....
        Pengarah, penulis skrip, penerbit learned from the past, kecanggihan cerita tak menjanjikan keuntungan lumayan. Filen Puteri gunung ledang contohnya menelan belanja 16 juta kos pembikinan tetapi kutipannya hanya 2 juta lebih. Better think jalan cerita daripada kecanggihan sesuatu cerita itu.
        Lihatlah carta dibawah, betapa banyaknya filem hantu untuk tahun ini:

       Okaylah.. I end here.. let they do their job.. we can just watching and watching. Kalo best kita support and puji. Kalo tak best kita cricticsm and accusation that film. Biar la Film yang berhantu, jangan negara malaysia perangai macam hantu dah la... Sekian.




4 komen opah kamu:

hai said...

betul la..berlambak sgt citer2 hantu kat msia ni.tu belum lagi dgn citer hantu siam/indon...tapi dalam banyak2 tu HKLBR la paling syokk..tahniah pada mamat khalid...superb!!

Xpuasati said...

yeah!! agree with sis. HKLBR memang best, kelakar betul.

a kl citizen said...

dulu2 hantu mesti pompuan berambut panjang spt pontianak

semakin moden , hantu pun berevolusi sama, banyak hantu budak2 dan hantu lelaki juga...

oklah jugak, tiada diskriminasi

Abang said...

Gua pun dengar cerita Khurafat tak best... tapi cite Kak Limah mmg "berhantu" kat Perak ni... masa majlis rasmi kat ofis aku si pengacara majlis siap buat lawak suruh audience angkat tangan sambil buat2 gaya si Usop tu.... hampeh tul haha...

 


XPUASATI © 2008. Design by: Pocket